top of page
Špadni fantje-4.jpg
DAMA.png
FANTJE.png
FANTJE.png
FANTJE.png
Logo transparent.png

OPIS ANSAMBLA

Ime Špadni fantje izhaja iz ene od kart na Primorskem dobro poznane italijanske igre »briškola«. Tako kot pri drugih igrah s kartami so tudi pri tej karte razdeljene po barvah: coppe, denari, bastoni in spade. Vsaka od barv ima asa, cifre do sedem ter fanta, kraljico in kralja. Špadni fant je ena od kart. A nam fantom niso nadeli tega imena zgolj zaradi igre. Špadni fant se pri nas reče tudi lepemu, urejenemu, poštir­­kanemu fantu. To pojasni vse! Če ne verjamete, si oglejte fotogalerijo. ;-) 

Špadni fantje prihajamo iz osrčja Vipavske doline in njene neposredne okolice. Začetki ansambla segajo že v leto 2010, ko nas je združila neizmerna želja po preigravanju in prepevanju domačih viž. Te so med oboki domače kleti še posebej lepo zazvenele in postale nepogrešljiv del njenega vsakdana, kar pa se vsekakor pozna tudi na okusu zlate domače kapljice.

Poleg narodnozabavne glasbe smo svoj repertoar obogatili tudi s slovenskimi ter tujimi zabavnimi hiti, evergreeni, vse od rock'n'rolla in žurerskih YU rock komadov do nostalgičnih melodij Dalmacije in »a cappella« petja. Ker si želimo, da bi tudi naši poslušalci in plesalci uživali v raznovrstni glasbi enako kot mi sami, se nenehno trudimo, da se znotraj našega glasbenega izbora najde nekaj za vsakogar.

S svojim glasbenim programom radi popestrimo dogajanje ob vseh priložnostih – na rojstnih dnevih, obletnicah, poročnih slavjih, maturantskih plesih, veselicah, skratka povsod tam, kjer si zaželite kvalitetno živo glasbo in dober »žur«. Po želji poskrbimo tudi za spremljevalni animacijski program, s katerim poživimo tudi tiste manj vešče plesnih korakov.

Naši akustični instrumenti (diatonična harmonika, kitara, kontrabas) nam omogočajo, da vam zaigramo in zapojemo tudi brez ozvočenja. Lahko smo namreč zvočna kulisa na vašem popoldanskem poročnem protokolu. Vaš poročni obred vam lahko popestrimo tudi s štiriglasnim petjem ob malce drugačni akustični spremljavi (cajon, kitara, kontrabas) ali pa vas naša »šolana« Špadna dama povsem uroči s svojo vokalno izvedbo Ave Marie ali drugih, dogodku primernih skladb.

Vizija ansambla je popeljati našo glasbo po vseh kotičkih naše lepe Vipavske doline in ponesti zven našega ansambla tudi preko njenih obronkov po vsej Sloveniji oz. širom nje.

DOSEŽKI  ANSAMBLA

2018 - 1. mesto - absolutni zmagovalci festivala Števerjan 2018 z valčkom Čeprav se razhajava 

2019 - Uvrstitev v polfilnale festivala Slovenska polka in valček 2019 s polko Srečen človek 

2019 - Nagrada občinstva na predizboru  za  finale festivala Vurberk 2019 

2019 - Plaketa Jožeta Šifrerja za najboljšo večglasno vokalno izvedbo na festivalu Vurberk 2019 z valčkom Nekoč bova skupaj

2019 - Nagrada avtorju Mag. Ivanu Sivcu za najboljše besedilo skladbe Srečen človek v izvedbi ansamba Špadni fantje

2019 - 1. nagrada strokovne komisije za najboljšo priredbo in izvedbo ljudske skladbe

2019 - 2. nagrada strokovne komisje - srebrni klopotec

2020 - 2. mesto v kategoriji  valčkov na finalu festivala Slovenska polka valček 2020 z valčkom Tvoje ljubezni dotik

2021 -  3. mesto za besedilo Ne pozabi  avtorici Romani Cafuta

2021 -  1. mesto in zlati zmaj na festivalu Vurberk 2021 z valčkom Ne pozabi

2022 - Nagrada avtorju Branetu Klavžarju za najboljšo melodijo skladbice Usoda v izvedbi ansamba Špadni fantje

2022 - 1. mesto - absolutni zmagovalci festivala Števerjan 2022 s polko Usoda 

Narodnozabavna glasba

Špadni fantje-9.jpg

ZVRSTI GLASBE

A capella petje

Špadni fantje-2.jpg

Akustična glasba

Zabavna glasba

Špadni fantje-8.jpg
Špadni fantje-7.jpg
Logo za na vstopnico.png

Z  nami je preprosto - žur!

bottom of page